Färdiga virkprojekt, Virkbeskrivning Mönster, Mössa, Virka

Virkad mössa

Jag ska försöka mig på att skriva min första virkbeskrivning. Den kan bli lite luddig framförallt på slutet, lämna gärna en kommentar om det är något som är oklart, så gör jag mitt bästa för att besvara den! Det här är ett gratis mönster från mig till dig, om du virkar en mössa från denna beskrivning så önskar jag att du länkar hit till hojnavirkar.blogg.se när du publicerar bilder på din virkade mössa! 
 
 
Den här mössan har jag virkat i Tussah Silk från danska Onion. Jag älskar garnet som innehåller 66% merinoull och värmer gott utan att stickas. Till den här mössan har det förbrukats drygt ett halvt nystan av varje färg. Jag har virkat med virknål nr 4 och började med att mäta huvudet som mössan skulle sitta på (56 cm). Första varvet luftmaskor mätte jag noga och sträckte ut ordentligt innan jag slöt till en ring.
 
 
Varv 1: 102 lm som sluts till en ring med 1 sm.
Varv 2:  1 fm i varje lm (= 102 fm) (Var noga med att inte luftmaskorna från det tidigare varvet har snurrat) Avsluta med 1 sm i varvets första fm.
Varv 3: 1 lm, 1 fm i andra fm från förra varvet, *1 lm, hoppa över en fm, 1 fm i nästa fm. * Upprepa från * varvet ut och avsluta med 1 sm i varvets första lm.  Här böt jag färg på min mössa. Genom att ta upp den nya färgen i sm (och använda både den första färgen och den nya i smygmaskan, för att sedan göra varv 4's första fm i enbart den nya färgen).
Varv 4 - 1 fm (med den nya färgen) i fm förra varvets första fm. 1 lm, *1 fm "i hålet" som luftmaskan från förra varvet gav, 1 lm. * Upprepa sedan från * varvet ut.
Sedan upprepar man varv 4 ett antal gånger beroende på hur hög man vill ha sin mössa. Jag virkat tre varv med varje färg och för att inte varvbytena ska synas så tydligt har jag ungefär var nionde varv tagit av tråden och börjat nästa varv lite längre bak. Annars så låter jag den färg som inte virkas i "följa med" dvs, jag klipper inte av tråden och fäster den utan plockar bara upp den till färgbytet.
 
 
 
När jag kommit till varv 37 så påbörjade jag mina minskningar. Här är tyvärr min beskrivning lite luddig, jag ska försöka utveckla den när jag har virkat färdigt nästa mössa med samma mönster. Man måste göra en ganska "rejäl" minskning av varven för att inte mössan ska bli "toppig" utan få en rundare ovandel.
 
Varv 37 virkas genom att enbart göra fm, jag har alltså hoppat över luftmaskan mellan varje fastmaska.
Varv 38 har jag virkat med 1 fm i varannan fm på föregående varv och 1 lm mellan.
Varv 39 lika som varv 38.
Färgbyte efter varv 39
Sedan upprepar man varv 37-39 ett antal gånger beroende på hur stor man gjort "grunden".
 
Totalt har jag virkat 52 varv varav de tre sista är enbart fm som sluter ihop hålet längst upp.
 
 
Visa fler inlägg