Filt i mormorsrutor
Min allra första filt var en liten babyfilt i ull virkad med mormorsrutor. När jag började virka för ett drygt år sedan spenderade jag många timmar på youtube för att förstå hur jag skulle virka de olika maskorna. Luftmaskorna satt tekniken kvar från syslöjden i mellanstadiet men stolpar och smygmaskor och alla andra konstigheter lärde youtube mig på ett pedagogiskt sätt efter ett antal timmar.... Jag började alltså med att virka mormorsrutor.

Rutorna blev inte alltid så perfekta men jag bet ihop och virkade vidare. Kanske skulle jag inte ha varit så envis och välja ull som material att lära mig virka med. Det luftiga garnet var ibland svårt att tyda maskorna i. Idag hade jag nog hellre valt ett hårdare bomullsgarn som "nybörjargarn".

Jag försökte få ihop så jag hade lika många rutor av varje färgkombination.

Sen placerade jag ut dem i den ordning jag ville ha dem i filten. Ni ser ju hur storleken på rutorna varierar, ett tydligt tecken på att jag ännu inte lärt mig virka ordentligt och fått koll på hur hårt jag skulle virka... (Träning ger färdighet!)

Virkade sen ihop alla rutorna med smygmaskor. Jag fick repa upp och börja om ett antal gånger för att få rutorna på rätt plats, man måste tänka på vilken sida av filten man virkar och i vilken ordning rutorna ska ligga...

Sen var det bara det värsta kvar, fästa alla trådar! Nu förtiden försöker jag att alltid fästa trådarna under virkningens gång, annars är det stor risk att man (jag) gärna "hoppar över" det tråkiga arbetet...

Jag avslutade med ett varv stolpar runt hela filten.

Det blev ingen stor filt och den används inte som filt heller, mer som en skön sittdyna på en kall bänk ute på den inglasade altanen. Ibland agerar den även dockfilt i dotterns dockvagn.
Så fint, tänk om man kunde virka så fint. :)